V petek, 16. 10. 2020, smo na Gimnaziji in zdravstveni šoli obeležili Svetovni dan hrane, ki je bil letos že 41. zapored. Letošnji slogan »Gojimo, hranimo, ohranjajmo. Skupaj.« smo preoblikovali v »Gojimo, hranimo, ohranjajmo in bodimo zgled zdravega prehranjevanja. Skupaj.«, saj se na šoli še kako zavedamo pomena zgleda zdravstvenih delavcev v skrbi za zdravje ljudi. Z namenom spodbuditi dijake in zaposlene k uravnoteženemu prehranjevanju smo pripravili številne aktivnosti. Dijaki 1. GA so si ogledali dokumentarni film Kaj pa zdravje, ki opozarja na prehranske zmote in razkriva povezave med zdravstvenimi organizacijami, vlado, farmacevtsko ter živilsko industrijo. Ogledu je sledila razprava, v kateri so dijaki aktivno sodelovali. Dijaki 2. GA so poslušali predavanje z naslovom 10 korakov za uravnoteženo prehranjevanje in vzdrževanje normalne telesne teže. Predavanje je obogatila delavnica, v kateri so dijaki analizirali svoje prehranske navade. Dijaki 3. GA pa so prisluhnili predavanju dr. Dejana Fabčiča, specialista interne medicine, ki je osvetlil problematiko sladkorne bolezni. Predavanja se je udeležilo tudi kar nekaj zaposlenih na Šolskem centru Nova Gorica. Za sladkorno boleznijo, pa tudi drugimi kroničnimi nenalezljivimi obolenji, zboleva tudi vse več mladih. Prav zato si želimo, da tudi v preostalih 364. dneh leta ne bi pozabili na pomen uravnotežene prehrane za vzdrževanje in krepitev dragocenega zdravja.
Zapisala: Daša Cek Stepančič